Výroční zpráva pro Škoda Auto

3.5.2024
Projekty
Jakub Randák
Frontend Competence Lead

Výroční zpráva nemusí být jen nudným a strohým dokumentem v PDF verzi, který nechce nikdo číst. Dá se udělat i jinak - lépe a především tak, aby zaujala. Důkazem jsou výroční zprávy Škoda Auto, pro které se dokonce tvoří přímo samostatný web. Proto jsme moc rádi, že už druhým rokem spolupracujeme na tvorbě tohoto webu. A nejen my. Na tomto projektu jsme opět společně pracovali spolu s firmami z Etnetera Group - kreativní agenturou  Etnetera Motion a technologickou Etnetera Core.


Pár zajímavostí k webu

Samostatný web pro výroční zprávu se dělal teprve podruhé a loni se tak stavěl zcela od nuly. Už tehdy jsme na něm s Etnetera Motion společně pracovali. Navíc práce začaly teprve krátce po zveřejnění nového CI/CD Škoda Auto a šlo o vůbec jeden z prvních projektů v tomto designu. Motion se postaral o samotnou strukturu a design a my jsme si vzali na starost programování.

Výroční zpráva v tomto roce obsahuje 21 stránek, na kterých naleznete 1300 textových řetězců a 2100 obrázků a ikonek. Nebavíme se tedy o microsite či malé webové stránce, ale jde o opravdu propracovaný web. Mimo web vznikla i PDF verze dokumentu.

Web je napsaný jako Reactí aplikace a využívá veřejně dostupnou @skodaflow/web-library knihovnu pro získání barev, fontů a jednotlivých component z Škoda Flow vizuální identity, která je sdílená mezi všemi Reactími customer-facing frontendy pro ŠA. Na ukázku se mrkněte níže 👇🏻.

Fiktivní data?

Další zajímavostí, která možná mnohé překvapí je, že celou dobu vývoje jsou k dispozici pouze fiktivní data. Veškeré reálné údaje a čísla se drží pod pokličkou až do poslední možné chvíle. Opravdová data byla dodána až těsně před samotným nasazením. Aby to bylo možné, klient obdržel spreadsheet, ke kterému jsme napsali skript na zpracování dat do projektu. Pro představu vypadal takto 👇🏻.

Děkujeme

Vývoj webu byl opravdu pestrý a ve spoustě chvil i náročný. Proto je super na něm pracovat s někým spolehlivým, rychlým a ochotným. Proto ještě jednou moc děkujeme Etnetera Motion, která odvedla opravdu skvělou práci s designem a dala nám tím příležitost si výborně "zastylovat" a vyhrát si s animacemi. Na tom navíc mají velkou zásluhu i vývojáři z Etnetera Core, kterým tímto také ještě jednou děkujeme.

Web je dostupný pro veřejnost a můžete si ho prohlédnout na adrese ➡️ https://reporting.skoda-auto.cz/.

Těšíme se opět příští rok na výroční zprávu roku 2024!